Smurfwoorden

Jan Renkema, auteur van de Schrijfwijzer, bedacht de uitdrukking ‘smurfwoorden’. Dit zijn woorden die in verschillende betekenissen worden gebruikt. Een schrijver die eenzelfde woord gebruikt in verschillende betekenissen, lijdt aan het smurfsyndroom. Dit syndroom is vernoemd naar het stripverhaal van de smurfen, waarin de smurfen voor elk werkwoord en naamwoord het woord ‘smurf’ gebruiken.

Een voorbeeld van een smurfwoord is realiseren. Men kan een weg realiseren (aanleggen), een omzetstijging realiseren (bereiken) en plannen realiseren (uitvoeren). Een ander voorbeeld is met name, dat in sommige teksten (te) veel voorkomt en zowel wordt gebruikt voor vooral als voor om precies te zijn.

Vermijd deze (lege) woorden en geef nauwkeurig aan wat je bedoelt.

Daar realiseert de gemeente een nieuwe woonwijk.

Daar bouwt de gemeente een nieuwe woonwijk.

Een gedachte over “Smurfwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s